សម្រាលដោយធម្មជាតិ ឬវះកាត់ មួយណាល្អជាង? ហេតុអ្វី?
១- ផលប៉ះពាល់សុខភាពចំពោះអ្នកម្តាយក្រោយសម្រាល
សម្រាលដោយធម្មជាតិ
- គុណសម្បត្តិ៖
ឆាប់សះស្បើយ និងសម្រាកនៅពេទ្យរយៈពេលខ្លី
ឆាប់មានទឹកដោះបំបៅអូនៗ និងឆាប់មានភាពស្និទ្ធស្នាលជាមួយកូនៗ។
- គុណវិបត្តិ៖
អាចប្រឈមបញ្ហាហូរឈាមច្រើន និងមានបញ្ហាអវយវៈក្នុងពោះក្រោយសម្រាល។
អាចមានការឈឺចាប់នៅតំបន់ទ្វារមាស និងរន្ធគូទរយៈពេលយូរ។
សម្រាលដោយវះកាត់
- គុណសម្បត្តិ៖
អាចជ្រើសរើសពេលវេលាកំណត់ថ្ងៃសម្រាល និងអាចចៀសផុតក្នុងឈឺចាប់ខ្លាំងអំឡុងពេលសម្រាល។
ប្រឈមតិចតួចបញ្ហាហូរឈាមច្រើនក្រោយសម្រាល
- គុណវិបត្តិ៖
មិនងាយជាសះស្បើយ និងគេងពេទ្យរយៈពេលយូរ។
ប្រឈមបញ្ហាដាច់រហែកស្បូន។ អ្នកម្តាយភាគច្រើនមិនអាចធ្វើការវះកាត់សម្រាលបានច្រើនដងនោះទេ ជាហេតុនាំឲ្យអ្នកមិនអាចមានកូនច្រើន។
២- ផលប៉ះពាល់សុខភាពចំពោះកូន
សម្រាលដោយធម្មជាតិ៖ មានបាក់តេរីល្អច្រើនក្នុងរាងកាយ
សម្រាលដោយវះកាត់៖ មានបាក់តេរីមិនល្អច្រើនក្នុងរាងកាយ និងមិនសូវមានបាក់តេរីល្អ។
ដំណើរការពោះវៀនបេប៊ី អាចរងប៉ះពាល់ដោយសារកត្តាហ្សែននៅពេលម៉ាក់ៗសម្រាលដោយវះកាត់ ឬអាចមានបញ្ហាអាលែកហ្ស៊ី បើសមាជិកក្រុមគ្រួសារណាម្នាក់ ធ្លាប់មានបញ្ហានេះពីមុន។ កត្តានេះ អាចធ្វើឲ្យពោះវៀនដំណើរការមិនបានស្មើគ្នា។
តួនាទីរបស់ពោះវៀន មិនត្រឹមតែការរំលាយអាហារ ឬស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមប៉ុណ្ណោះទេ វាក៏ជាផ្នែកមួយនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អូនៗ ដែលជាសរីរាង្គបញ្ចេញសកម្មភាពមុនគេដើម្បីប្រឆាំងការឆ្លងរោគ ឬបញ្ហាអាលែកហ្ស៊ីណាមួយ។
បើមានបញ្ហាដំណើរការពោះវៀនមិនបានល្អ ដោយសារសម្រាលដោយវះកាត់ នឹងធ្វើឲ្យប្រព័ន្ធភាពស៊ាំទន់ខ្សោយ ធ្វើឲ្យសុខភាពកូន ងាយរងឥទ្ធិពលពីបរិស្ថានខាងក្រោយ ប្រឈមមានបញ្ហាសុខភាពកាន់តែច្រើន (ងាយឈឺ)។ ក្នុងនោះ បេប៊ីមានអត្រាប្រឈមជំងឺរលាកពោះវៀនដល់ទៅ ២០% ជំងឺហឺត ២៣% និងប្រឈមមានបញ្ហាប្រព័ន្ធភាពស៊ាំទន់ខ្សោយដល់ទៅ ៤៦%។
៣- វិធីជួយប្រព័ន្ធភាពស៊ាំកូនឲ្យរឹងមាំ
សម្រាលដោយធម្មជាតិ៖ ត្រូវផ្តល់ឲ្យកូននៅពពួកអាហារមាន Prebiotic Blend គឺអាចជួយប្រព័ន្ធភាពស៊ាំអូនៗរឹងមាំល្អ។
សម្រាលដោយវះកាត់៖ ត្រូវផ្តល់ឲ្យកូននូវពពួកអាហារមានផ្ទុក Prebiotic ដែលជាបាក់តេរីល្អ BBM-16V និងអាហារមាន Prebiotic Blend។
៤- អំណះអំណាង
1 Chin Chua M, et al. JPGN, 2017;65:102-106
2 Roger LC et al, Microbiology, 2010, 156(11):3329-41
3 Misuoka, T.2014. Establishment of intestinal bacteriology, Biosci Microbiota Food Health 33, 99-116
4 Shaker, M., Curr Opin Pediatr, 2014; 26(4):516-20
5 Wahn U. Allergische Erkrankungen im Saeuglings - und Kindesalter, Chapter 7 ed. 1998, Allergologie, Editors Heppt, Renz, Roecken
6 IIIi S, et al. Lancet, 2006:368(9537);763-70
7 Information collected by National registery (Cohort study) Denmark since 1977-2012 1.9 million children were studied since born to 15 years old. Sevelsted, A., et al., Cesarean section and chronic immune disorders. Pediatrics, 2015. 135(1): e92-8
8 Shamir R, et al. Wiley 2015 Milton, Brisbane, Australia ed 1
9 Arslanoglu et al. 2008. Journal of Nutrition, 138:1091-1095
10 Nutricia, data on file
បញ្ជាក់៖ រាល់ព័ត៌មានដែលវេបសាយយើងចេញផ្សាយដើម្បីចែករំលែកចំណេះដឹងប៉ុណ្ណោះ ហើយព័ត៌មានទាំងនោះ មិនអាចជំនួសដំបូន្មានពីពេទ្យជំនាញ ចំពោះស្ថានភាពសុខភាពជាក់ស្ដែងរបស់អ្នកជំងឺឡើយ។ ដូច្នេះមិនត្រូវបោះបង់ មិនស្ដាប់ដំបូន្មាន ពន្យារពេល ឬមិនទៅជួបពិគ្រោះយោបល់ជាមួយគ្រូពេទ្យ ដោយសារអ្នកបានអានព័ត៌មានណាមួយលើវេបសាយនេះឡើយ។ រាល់ពេលចាប់ផ្ដើមវិធីសាស្ត្រព្យាបាលណាមួយ ត្រូវប្រាកដថា បានពិគ្រោះ និងទទួលការអនុញ្ញាតពីគ្រូពេទ្យជំនាញ៕
ប្រធានបទពាក់ព័ន្ធ
អ្នកប្រឹក្សាយោបល់ផ្ទាល់ខ្លួនរបស់អ្នករួមមានជាអ្នកម្តាយផ្ទាល់ អ្នកទទួលបានឯកទេសឆ្មប
គ្មានអ្វីប្រសើរជាងការបំបៅកូនដោយទឹកដោះម្តាយតែមួយមុខគត់រហូតបាន៦ខែ និងបន្តការបំបៅដោះម្តាយរហូតបានអាយុ២ឆ្នាំ ឬលើសឡើយ។ យោងតាមអនុក្រឹត្យ 133។
ការចិញ្ចឹមកូនដោយបំបៅដោះ គឺជាទម្រង់ដ៏ល្អបំផុតសម្រាប់ទារក ហើយផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ ជាច្រើនទៅដល់ទារក និងមាតា។ នៅក្នុងពេលត្រៀមបំបៅដោះ និងអំឡុងពេលបំបៅដោះ វាគឺជាការសំខាន់ដែល គួរតែទទួលទាន នូវរបបអាហារដែលមានតុល្យភាព និងសុខភាពល្អ។ ការបំបៅដោះ និងប្រើទឹកដោះគោផងរួមគ្នា នៅសប្តាហ៍ ដំបូងនៃជីវិត អាចកាត់បន្ថយការផ្គត់ផ្គង់នៃទឹកដោះ ហើយនឹងធ្វើឲ្យការបំបៅទឹកដោះមានភាព លំបាក។ ជានិច្ចកាល ត្រូវពិគ្រោះយោបល់ជាមួយអ្នកជំនាញថែទាំសុខភាពដើម្បីសុំដំបូន្មានអំពីការចិញ្ចឹមកូនរបស់អ្នក។ បើសិនអ្នកប្រើទឹកដោះគោម្សៅផ្សំតាមរូបមន្ត អ្នកគួរធ្វើតាមការណែនាំរបស់រោងចក្រផលិត ដើម្បីប្រើប្រាស់ឲ្យបានប្រុងប្រយ័ត្ន។